Candyman (1992-1999)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit

Uz “Hellraiser” franšizu, “Candyman” trilogija je verovatno najpoznatija ekranizacija Barkerove proze.

Candyman (1992)

candyman

True Barker. True Horror. True Masterpiece.

Verovatno najbolji Barkerov film i jedan od najboljih horor trilera koje sam do sada video. Film posle koga će vam ogledalo u mraku biti jedna od najstrašnijih stvari sa kojima možete da se susretnete.

Priča je inteligentna, što je u ovom žanru retkost, psihološki i sociološki odlično utemeljena i, u kombinaciji sa fantastičnomVirdžinijom Madsen u glavnoj ulozi i odličnom režijom i muzikom, gradi atmosferu kojoj eksplicitne horor scene nisu neophodne da održi jezivost i napetost na visokom nivou. Štaviše, možda bi film bio i bolji bez njih.

U okviru žanra ovaj film je savršenstvo i jedan je od retkih filmova kojih se do detalja sećam čak i decenijama posle gledanja. Reprizirao sam ga posle više od dvadeset godina i oduševio me je kao i prvi put.

9/10

Candyman: Farewell to the Flesh (1995)

Zanimljiv kao izvor novih informacija, ali loš horor

“Farewell to the Flesh” više ostavlja utisak rimejka nego nastavka. Iako je tehnički dobro napisan i snimljen, fale mu maltene svi kvaliteti koji prvi film čine remek delom žanra. Fali mu originalnost, fali mu napetost, fali mu sveprožimajuća jezivost kojom je prvi film tako vešto vladao.

Iako je priča dobra, film ostavlja bledunjav utisak i više je osrednji triler nego horor. Jedino što stvarno vredi u ovom filmu su flešbekovi na poreklo i postanak Slatkišara i naravno performans Tonija Toda, zbog kojih moram za nijansu da podignem ocenu.

7/10

Candyman: Day of the Dead (1999)

Boobyman: Tits of the Breasts

Treći film u “Boob… hoću reći “Candyman” franšizi ni u kom pogledu ne može da se meri sa prethodna dva. Priča je znatno slabija, mračna i napeta atmosfera nestala je bez traga, a u glavnoj i većim sporednim ulogama su dobre sise.

Ne, nisam se loše izrazio. U glavim ulogama nisu glumice sa dobrim sisama, već bukvalno sise, dok su glumice tu samo da ih nose naokolo po setu. I ne, nisam ja opterećen sisama, već režiser. Sve ženske uloge poverene su lepim ženama sa dobrim sisama, a kadrovi su takvi da su najčešće upravo sise te koje su u prvom planu, dok su njihove vlasnice manje-više pozadina. Valjda su jadni ukapirali da nisu sposobni da snime dobar film, pa su rešili da makar muškom delu publike koliko toliko skrenu pažnju sa njegovih brojnih nedostataka.

Ne mogu da kažem da nije upalilo, jer jeste, i ne mogu da kažem da nisam uživao u dobrim sisama i njihovim slatkim seksi vlasnicama, ali to ne menja činjenicu da ovaj film sramoti franšizu i baca ljagu na ime Klajva Barkera, koji nadam se nije imao ništa sa ovim promašajem.

5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Glory (1989)

Glory (1989) We fight for men and women whose poetry is not yet written but which will presently be as enviable and as renowned as

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Carrie (2002)

Carrie (2002) “Carrie” je prvo Kingovo delo koje sam čitao, te sam emotivno jako vezan za njega. Knjiga ima tri adaptacije. Prva, najpoznatija adaptacija, i

Pročitaj više »
Filmovi Movie Hipster
Movie hipster

The Shining (1997)

The Shining (1997) Stephen King smatra se sa pravom kraljem horora u modernoj svetskoj književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih dela svakako je “The Shining”. Delo

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account