Cabin in the Sky (1943)

Cabin in the Sky (1943)

How am I gonna reform if I don’t remember what a mess I was in when I was dead?

U filmu “Cabin in the Sky”, kompulsivni kockar je uhvaćen da vara i popio je metak. Zbog snažne vere, velikog srca i iskrene molitve njegove žene, pružena mu je šansa da se vrati među žive i u roku od šest meseci iskupi dušu, kako ne bi otišao u Pakao. Naravno, kada se vrati u život, ne seća se smrti i susreta sa anđelima i đavolima, koji ga sada prate i raznim trikovima se bore za njegovu dušu.

Cabin in the Sky

Iz današnje perspektive, priča nije naročito originalna, ali kako je “Cabin in the Sky” iz 1943. godine, ovo se ne može uzeti u obzir. Jednostavna je i pomalo naivna, ali pleni bajkovitom atmosferom i dobro odmerenim balansom drame i komedije.

Oh, me! I’m about the most miserabelest person that ever died!

Bazirana je na pozorišnom mjuziklu, pa je i film, iako nije mjuzikl u pravom smislu, pun pesme i plesa. Mene je, iskreno, pomalo udavila količina pevanja u “Cabin in the Sky”, ali mu se muzički kvalitet ne može osporiti. Etel Voters, u glavnoj ženskoj ulozi, otpevala je veći deo pesama, od kojih je “Happiness Is a Thing Called Joe” nominovana za Oskara. Tu su još i Lena Horn, Djuk Elington, a u manjoj ulozi i Luis Armstrong, čija je numera nažalost izbačena iz filma.

Van konteksta vremena u kom je nastao, “Cabin in the Sky” je osrednji romantično humoristički mjuzikl sa otrcanom moralno-verskom porukom kako novac vodi u poroke, a poroci u Pakao, dok vernost ženi, posvećenost porodici i Bogu, marljiv rad i odricanje obezbeđuju kartu za Raj. Vadila bi ga samo toplina i emocija Etel Voters i dobra muzika.

Give a man money and watch him act funny.

No, u kontekstu 1943. godine, bitno je napomenuti da je ovo jedan od prvih filmova sa kompletno crnačkom glumačkom postavom. Belca nećete videti ni kako slučajno prolazi ulicom. Za ono vreme, to je bio veoma hrabar i kotroverzan potez MGM studija.

Ali koliko je pozitivna popularizacija crnačke kulture, toliko je i potpuno odsustvo belaca u filmu, po meni, kontraproduktivno, jer podržava segregaciju isto koliko i striktno belački film. Imam utisak da šalje poruku tipa: “Ok, ne možemo više da se pravimo da crnci ne postoje, i kao znak dobre volje daćemo vam medijskog prostora, ali i dalje nećemo da se mešamo sa vama.” Potvrda toga je i podatak da su na setu crnci i belci imali odvojene restorane.

Li’l Black Sheep had lost his way, But now he’s comin’ back to stay.

Takođe, ovo je film o crncima, ali je isto tako i film koji su o crncima i sa crnom glumačkom postavom napisali i snimili belci. Dobar deo humora se zasniva na rasnim stereotipima i predrasudama, što takođe umanjuje vrednost početne dobre namere.

Naravno, ne verujem da je sve ovo urađeno sa lošom, rasističkom namerom. Mislim da je u pitanju više spontani rasizam dobronamernih filmadžija koji nisu ni bili svesni svih implikacija filma koji prave. Prosto, bila su to druga vremena, segregacija je bila u punom jeku, pa je nerealno očekivati od MGM-a da predupredi gore navedene zamerke. Poštenije je odati im priznanje za korak koji su napravili u pravom smeru.

7/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.3 / 5. Ukupno glasova: 45

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account