Bus Stop (1956)

Bus Stop (1956)

I’m gonna find me an angel. I’m gonna find me a real hootenanny of an angel!

Bo

Bus Stop” je priča o dvadesetjednogodišnjem mladiću koji je čitav život proveo na ranču na kome nema žena. Sada sa svojim prijateljem/starateljem, čovekom koji mu je nekakva zamena za oca (u filmu nije objašnjena priroda njihovog odnosa), kreće u Feniks na rodeo. Bo je naivan i detinjast, bez stvarnog životnog iskustva, ali istovremeno i sposoban, snažan muškarac, navikao da stvari prilagođava sebi, makar i silom. Kada u Feniksu ugleda kafansku pevačicu, u njoj prepoznaje ženu koja mu je suđena i rešava da se njome oženi, ne zastajući ni na trenutak da se zapita da li je ta želja obostrana.

Šeri je devojka koja je rešila da pobegne iz zabiti u kojoj je odrasla, te se uputila put Holivuda u potrazi za karijerom i srećom. Na dugom putu do Los Anđelesa imala je više usputnih stanica, gde je radila usputne poslove kojima se baš i ne ponosi. Ali Šeri je odlučna u svojoj nameri i spremna na sve da se dokopa svog cilja.

Bus Stop

Feniks je mesto na kome se putevi ovo dvoje ukrštaju u neobičnu romantičnu komediju.

Mišljenja o ovom ostvarenju Džošue Logana su podeljena. Dok jedni smatraju da bi performans Merilin Monro, sa usiljenim južnjačkim akcentom, bio tragičan da ga nije zasenilo katastrofalno preglumljivanje Dona Mareja, drugi smatraju ovaj film jednim od njenih boljih ostvarenja, a Don je čak nominovan za Oskara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.

Sa prvima bih se mogao složiti kada bi ovo bila ozbiljna drama, ali “Bus Stop” sebe ne uzima za ozbiljno, pa zašto bih onda ja. Ovo je komedija i više je nego očigledno da je gluma takva kakva je namerno i sa ciljem. I, bar u mom slučaju, taj cilj je postignut. Solidno sam se zabavio, a na trenutke sam pucao od smeha.

I hate you and I despise you! Now give me back my tail!

Chérie

Ne mogu samouvereno da sudim o performansu Merilin Monro, jer osim “Neki to vole vruće” do sada nisam pogledao ni jedan njen film. Ali performans Dona Mareja je toliko over-the-top da je bukvalno nemoguće da to nije namerno, a onda, po analogiji, sledi da isto važi i za Merilin. Njihova međusobna hemija je fantastična, a njihovo preglumljivanje i suludo ponašanje su urnebesni.

Doduše, nije mi jasno kako glumac koji igra glavnog lika, oko kojeg se vrti čitav film, i čiji performans je najjači adut istog, može da bude nominovan za sporednu ulogu. Logično bi bilo da Merilin igra glavnu žensku, a Don glavnu mušku ulogu. A ako bih baš morao da biram, pre bih rekao da Merilin igra podršku Donu, nego obrnuto.

Bo, you have a terrible habit of overdoin’ everything!

Virgil

Film sam pronašao na Filmsite-ovoj listi 300 Greatest films. Ne bih išao toliko daleko da ga nazovem remek delom, jer ovaj film ni u jednom svom tehničkom ili suštinskom aspektu nije vrhunski, ali i masovno pljuvanje po recenzijama na filmskim sajtovima je preterivanje na drugu stranu. Zalepiti filmu jedinicu ili dvojku samo zato što vama lično ne paše određeni stil i smisao za humor se ne poklapa sa vašim je prilično bezveze.

Ako se upustite u ovu avanturu bez preteranih očekivanja i predrasuda, čeka vas solidan i povrh toga vrlo neuobičajen i originalan film, pravo osveženje u moru sličnih romantičnih komedija svoje epohe.

7/10

Ukoliko vam se dopada osvrt na “Bus Stop”, evo još nekih filmskih osvrta istog autora:


Bull Durham (1988)

Arsenic and Old Lace (1943)

American Beauty (1999)

George Cukor

Before Trilogy

Billy the Kid Versus Dracula (1966)

Being There (1979)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.8 / 5. Ukupno glasova: 65

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account