Brimstone (2016)

Brimstone (2016)

Film Brimstone je na Srpski preveden kao “Pakao na zemlji” i, mada ne volim kada naši prevodioci menjaju originalne nazive, u ovom slučaju podržavam, jer film uistinu prikazuje ljudsko zlo toliko uverljivo da se čoveku zaledi sva krv u žilama!

Iako je film na engleskom jeziku i igraju velike holivudske zvezde, u pitanju je zajednička produkcija Holandije, Francuske, Švedske, Nemačke i Velike Britanije, tako da je film u potpunosti evropski.

Brimstone (2016) je podeljen u četiri čina, nehronološkim redom, i svaki nosi biblijski naziv.

Prvi čin, naziva “Otkrovenje”, upoznaje nas sa Lizzie, mladom babicom koja je nema, ali živi ispunjen život sa mužem i njihovom ćerkom, a tu je i njegov sin iz prvog braka koji odbija da prihvati Lizzie za majku. U njihovo mesto dolazi novi sveštenik i kad ga Lizzie ugleda vidi se zaprepašćenje na njenom licu. Tu je jasno da ga zna od ranije i da njih dvoje imaju neraščišćene račune. Već po njegovom dolasku dešavaju se neke čudne stvari, ali više o tome malo kasnije.

“People think it’s the flames that make Hell unbearable. It’s not. It is the absence of love.”


GUY PEARCE – The Reverend

Drugi čin, koji nosi naziv “Izlazak”, vodi nas u prošlost i pokazuje mlađu Lizzie, njen rad u bordelu i situaciju koja ju je dovela do mesta u kome smo je videli u prvom delu.

Treći čin, “Postanak”, vodi nas još dalje u prošlost, u Lizzie-no detinjstvo i konačno nam se rasvetljava misteriozan odnos između Lizzie i sveštenika. Mada se već pri kraju drugog čina moglo naslutiti koja je njihova veza, tek u trećem činu mi postajemo svesni koliko je on ustvari jedna bolesna i umno poremećena osoba.

Četvrti i poslednji čin, koji nosi naziv “Odmazda”, vraća nas tamo gde je prvi stao i tu prisustvujemo konačnom sukobu između Lizzie i sveštenika.

Ovaj film je među tri moja najdraža ostvarenja svih vremena i tome najviše doprinosi, pored brutalno dobrog scenarija (koji je navodno pisan pet godina) i savršene režije, maestralna glumačka ekipa.

Brimstone (2016)

Dakota Fanning je moja omiljena glumica. Ona je već sa 7 godina pokazala svoj talenat u filmu “I am Sam“, gde je potpuno razbila ulogu. Svakom svojom narednom ulogom je postajala sve bolja i bolja i sa pravom dobila epitet “čudo od deteta”. Ovo je, međutim, bez ikakve sumnje njena uloga života. Savršeno je iznela sav njen strah i borbu da zaštiti svoje dete. Pohvalio bih i izuzetno talentovanu mladu glumicu Emiliu Jones, koja je briljirala kao mala Lizzie.

Guy Pearce, najpoznatiji po glavnoj ulozi u filmu “Memento“, je, isto kao i Dakota, ovde izneo svoj najbolji performans u karijeri. U svakom kadru sa njim spopadne te hladnoća i jeza od zla u njegovom liku.

Pored spomenutih, male, ali upečatljive uloge u trećem činu (meni lično najboljem delu filma) igraju dvoje glumaca poznatih iz megapopularne serije “Game of Thrones“. Carice Van Houten i Kit Harington su stvarno odlični (naročito Carice), ali ne mogu se otrgnuti utisku da bi film bio još jači da je ulogu koju je Kit igrao, dobio Robert Pattinson, kako je prvobitno i bilo planirano.

Sada moram ući u spoiler zonu. Iako sam dosad izbegavao da otkrivam pojedinosti, sada ću morati jer se moram osvrnuti na neke misteriozne stvari oko sveštenika i njegovog lika.

Od početka je zbunjujuće kako on izvodi nemoguće. Kada dodirne trudnicu u crkvi, ona istog momenta dobija porođajne bolove i Lizzie je prinuđena da bira između njenog i bebinog života. Ili kako neometano ulazi ljudima u kuću i kasapi ih kao stoku. Ili, na kraju, kada živ gori, a ne oseća bol. A svakako najviše zbunjuje kako ga na kraju drugog čina Lizzie ubija tako što mu prekolje grlo, što je nemoguće preživeti, a opet, on se posle pojavljuje živ i zdrav.

Naravno, to se sve može objasniti i time da je on u filmu Brimstone metafora za svo zlo na svetu. I zaista njegov lik deluje kao da je u njega satkano svo zlo za koje su ljudi sposobni. Ali ja imam i racionalno objašnjenje. Smatram da je posle smrti on prodao dušu đavolu kako bi se vratio na zemlju i osvetio se.

Do ovog zaključka sam došao kada govori svojoj unuci da je njegova duša bespovratno izgubljena. Naravno ovo bi se moglo odnositi i na to mu je duša izgubljena u mraku i gresima, ali ipak mislim da ova moja teorija o prodaji duše objašnjava natprirodnu auru oko njega. Naravno, to bi onda značilo da je film, pored toga što je western, drama i mystery, takođe i horror/fantasy. Ali upravo spoj ovih žanrova ga i čini takvim remek-delom.

Brimstone je jedan vrlo težak i depresivan film, koji na kraju ostavlja jako gorak ukus u ustima. Film koji majstorski prikazuje kako religijski fanatizam može uništiti nečiji život. Film koji je, iako nema nekih gadnih i odvratnih scena, psihološki toliko brutalan da ti prevrne želudac naopačke i razmišljaš o njemu dugo nakon gledanja. Ako se i posle svega navedenog odlučite da pogledate film, reći ću vam samo jedno – dobrodošli u pakao na zemlji!

Moja ocena…

Gluma
Scenario
Drama
Atmosfera
Režija

Ukupan zbir i utisak…

Jako brutalan i težak film koji ti ostane u sećanju do kraja života

5

Preporuka Autora:

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 5677

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account