Breaking Bad (2008-2013)

Breaking bad

Serija Breaking Bad koju je režirao George Vincent Gilligan, prvi put prikazana 2008 godine. Serija koja je osvojila srca ljudi sirom sveta i postala zaista fenomen u svetu sedme umetnosti sa nebrojeno mnogo nagrada i nominacija koje mozete pogledati na ovom linku…

If you don’t know who I am, then maybe your best course would be to tread lightly.

Volter Vajt

Radnja serije u kratkim crtama

Priča prati nastavnika hemije Voltera Vajta, čoveka koji je zašao u svoju šestu deceniju. Čoveka koji smatra da je totalno promašio život i nije ostvario svoj pun potencijal. Trebalo je da bude u samom vrhu kompanije koja vredi milijarde dolara ili bar da predaje hemiju kao profesor na nekom prestižnom univerzitetu, ali kao što sam već naglasio on predaje đacima u jednoj srednjoj školi i jedva krpi kraj sa krajem. Čak mora da radi i dodatni posao u jednoj perionici automobila ne bi li njegova porodica i on živeli iole pristojno.

Smoking marijuana, eating Cheetos, and masturbating do not constitute plans in my book.

Volter Vajt

Ima sina tinejdzera, a već u prvoj sezoni serije dobija i ćerku. Sticajem okolnosti saznaje da ima rak pluća i da mu je ostalo po nekim prognozama još šest meseci života. Uspaničeno razmišlja kako će njegova porodica da preživi bez njega i ubrzo dolazi na ideju da bi mogao da zaradi veoma brzo veću količinu novca tako što bi pravio metamfetamin tj. faktički postao diler narkotika. To naravno nije mogao da izvede sam već mu je trebao neko ko poznaje ulicu i ceo taj svet. Nalazi se sa svojim bivšim studentom (narkomanom i propalitetom) sa kojim pravi dogovor kako će dalje da posluju.

Sta je dobro u seriji Breaking Bad

Od tog momenta kada su se putevi ova dva glavna lika ukrstili kreće ludilo od serije koja će vas ostaviti bez daha.
Ako postoji savršena serija u kojoj bukvalno svaka scena, svaki zvuk, svaki dijalog ili monolog, akcija, komedija, drama itd itd funkcionišu i to apsolutno sve vreme i u svakoj epizodi! Onda je to ova serija.

U svakoj sezoni postoje te takozvane spore epizode ali ovde su one odrađene sa velikim smislom. Mnogo toga se izrekne i na neki način setuju radnju koja tek treba da usledi, a koja uglavnom uvek bude maestralno izvedena.

Likovi iz serijeGluma od strane apsolutno svih glumaca je maestelna a pogotovo glavne postave na čelu sa Brajanom Kranston-om koji glumi Voltera Vajta, jedna ako ne i najbolje izvedena gluma koju sam ikada video. Dakle čak i neki tamo skoro pa nebitni sporedni likovi koji se jave u 2 do 3 epizode glume maestralno. Zaista neverovatna činjenica da su uspeli da pronađu sve ekstra glumce iako mnogi nisu neka poznata imena.

Radnja serije – scenario pored savršene glume je nešto najbolje i zaista ono što izdvaja ovu seriju od drugih. Takav rasplet dogadjaja, transformacije ličnosti kroz sezone, neočekivani ishodi koji će vas oduvati sa stolice. Verujte mi da ćete u nekim momentima ostati u neverici i otvorenih usta po 5 – 10 minuta i vrtećete danima u glavi razne teorije.

Izdvojio bih još jednu stvar koju retko da sam igde zapazio, a da je na ovakvom visokom nivou kao u seriji Breaking bad. Veza koja je izgradjena od prve do poslednje epizode izmedju profesora Voltera Vajta i narkomana Džesija Pinkmana je neverovatna. To je odnos ljubavi i mržnje, lepog i ružnog, pameti i gluposti, mladosti i starosti, zivota i smrti. Ovakvu toksičnu vezu retko da možete da vidite na vašim malim ekranima, zaista, skidam im kapu, razvalili su. Videćete mnoštvo urnebesnih scena kada su ova dva lika zajedno.

Serija je mnogo nabijena emocijama i lično znam mnoge ljude koji su plakali u određenim momentima, pogotovo na kraju poslednje sezone. Krajnje realistična serija i to ne kažem samo da bih to rekao, već su mnoge stvari koju su radjene u seriji dokazano moguće.

So you do have a plan! Yeah Mr. White! Yeah Science!

Džesi Pinkman

Ono što je isto pohvalno, a gde mnoge serije omanu, jeste to što ova serija zna KADA i KAKO da se završi. Da se razumemo, serija je dostigla neverovatnu popularnost i kreatori su mogli komotno da snime jos 2-3 sezone i da sve razvuku, ali ne! Ovde to nećete videti, već ćete dobiti poštovanje u vidu toga da vas neće vući za nos da gledate nešto što više ne funkcioniše i što se snima samo zbog para.

Breaking Bad je šou posle koga ćete na hemiju ali i život definitivno gledati sasvim drugim očima, voleo bih da mi neko izbriše pamćenje da bih mogao ponovo da doživim ekstazu gledanjem ove serije.

Moja ocena…

Akcija
Drama
Gluma
Scenario
Muzika

Ukupan zbir i utisak…

Serija Breaking bad u mom umu ima status Legendarne serije.
Sve preporuke.

5

Preporuka Autora:

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 2378

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account