Blade Runner

Blade Runner (1982)

Blade Runner

Osvrt na The Final Cut (2007)

Adaptacija “Do Androids Dream of Electric Sheep” Filipa K. Dika imala je šest različitih verzija, dok 2007. godine nije objavljen “The Final Cut”. Ova sedma verzija omogućila je Ridliju Skotu da napokon približi film svojoj originalnoj viziji, bez test publike i pritisaka studija. Neću zalaziti u razlike među verzijama i razloge zašto ih ima toliko, zato što ih još uvek nisam sve pogledao, a i lako možete da ih izguglate.

“Blade Runner” je jedan od onih filmova koje treba pogledati u bioskopu. Napravljen je za veliki ekran i ne možete u potpunosti doživeti njegovu vizuelnu veličanstvenost gledajući ga kod kuće. Takođe, bilo bi skrnavljenje koristiti jadne plastične zvučnike dok gledate ovo umetničko delo, ne samo zbog Vangelisove muzike, već i zbog sveukupnog fantastičnog zvuka.

Priča se odvija 2019. godine, kada je priroda uništena, ljudska rasa je kolonizovala svemir i androidi se koriste kao robovi. Poslednja generacija androida se maltene ne može razlikovati od ljudi, te se javlja opasnost da razviju emocije i postanu nepredvidivi i opasni. Zbog toga im je programiran životni vek od samo četiri godine i zabranjeni su na Zemlji.

Rutger Hauer, Deril Hana, Brion Džejms i Džoana Kasidi su četiri takva Replikanta, koji su pobili brdo ljudi, preoteli svemirski brod i došli na Zemlju da pronađu svog tvorca, u nadi da će im pomoći da ne umru nakon samo četiri godine. Harison Ford je Blade Runner, pripadnik specijalne policijske jedinice čiji je zadatak da uđe u trag Replikantima na Zemlji i pobije ih.

Obe strane, sa sopstvene tačke gledišta, imaju opravdane razloge za svoje postupke, pa iako je Blade Runner glavni lik predviđen da za njega navijamo, ako se postavite u poziciju Replikanata, videćete da oni baš i nisu imali mnogo izbora i da biste se i vi verovatno isto poneli na njihovom mestu. Film nam ne servira sve odgovore na srebrnom poslužavniku, neke stvari nam ostavlja otvorene za subjektivnu interpretaciju i postavlja neka moralna pitanja koja će vas naterati da se zamislite.

Performansi svih glumaca su izvanredni, likovi su uverljivi, Jangova i Ford imaju dobru hemiju, a sveukupna atmosfera koju su postigli Skot i Vangelis je hipnotišuća.

Po audio-vizuelnoj veličanstvenosti i suštinskim pitanjima kojima se bavi, “Blade Runner” se može uporediti sa Kjubrikovim “2001: A Space Odyssey” (1968) i Kjubrikovom i Spilbergovom kooperacijom “Artificial Intelligence” (2001), i mislim da je bezbedno reći da su to tri najveća SF filma snimljena do danas.

Ukoliko ste zaintersovani za A.I. podžanr SF-a, pored ova tri preporučio bih vam i “Her” (2013), kao i Kolumbusov “Bicentennial Man” (1999). Moram da naglasim da su poslednja dva u mojih top pet samo zbog svojih priča, dok su u svim ostalim aspektima daleko ispod i van svakog poređenja sa prva tri.

10/10

Blade Runner 2049 (2017)

Nastavak ili rimejk

“Blade Runner 2049” se nadovezuje na original iz 1982. pričom, slikom, zvukom. Iako je tehnički nastavak priče, u biti je rimejk atmosfere i suštine. Oponaša original tako vešto da se jaz od 35 godina uopšte ne oseća. Odgovara na neka pitanja koja je prvi film ostavio nedorečena, a druga produbljuje.

Ipak, nije to to. 1982. “Blade Runner” je bio nešto novo, originalno, interesantno. U međuvremenu je snimljeno dosta filmova sa tematikom veštačke inteligencije i 35 godina kasnije “Blade Runner 2049” ne donosi ništa novo. Neke stvari preuzete su iz originala, u mnogim drugim prepoznao sam sličnosti sa „AI“, „Her“, „The Fifth Element“… Jednostavno, koliko god da je dobro snimljen sve je to već viđeno i samim tim ne ostavlja naročito snažan utisak. Dopao mi se, ali lično ga doživljavam više kao rimejk nego kao nov film. Odličan, ali inferioran u odnosu na original.

P.S. Striktno subjektivno, mislim da je nepotrebno predugačak i, iako je gluma odlična, ne dopada mi se izbor glumaca. Jednostavno mi se većina ne uklapa u priču, naročito Džared Leto, koji je po meni totalni promašaj za ulogu.

8,5/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 7

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters “Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta

Pročitaj više »
Režiseri
Igor Gligorijević

James Mangold (1963-)

Džejms Mangold Džejms Mangold, američki režiser, scenarista i producent, nema za sobom naročito bogatu filmografiju, ali su neki naslovi na kojima je radio stekli popriličnu

Pročitaj više »
Režiseri
Movie hipster

Celine Sciamma (1978-)

Celine Sciamma Selin Sijama (Celine Sciamma) je francuska rediteljka i scenaristkinja, čiji filmovi se bave temama rodnog identiteta, jednakosti, potrazi za sobom, seksualnosti i ženskim

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

Allure (2017)

Allure (2017) Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account