Black Mirror (prva sezona, 2011)

Black Mirror – “Crno ogledalo” je antologijska serija koju, za sada, čine dvadeset dve epizode, nejednako podeljene u pet neredovnih sezona. Epizode variraju dužinom, žanrom i stilom i predstavljaju potpuno zasebne kratke filmove, različitih autora. Zajednička im je samo okvirna tematika – pozicija u koju nas stavlja moderna tehnologija i ne baš optimistične prognoze njenog daljeg napretka.

“Crno ogledalo” je u stvari efekat koji imaju ugašeni ekrani naših monitora, telefona i TV ekrana, a simbolično i mračni odraz naše realnosti i potencijalno mračnije budućnosti.

8/10

The National Anthem (S01E01)

Black Mirror

Princeza je kidnapovana. Otmičar putem YouTube videa zahteva od Premijera da, u zamenu za Princezin život, pojebe svinju u živom televizijskom prenosu. Dok policija pokušava da mu uđe u trag, a krizni štab prati reakcije javnosti, mi posmatramo stravičnu dilemu Premijera koji polako popušta pritiskom, sve do potpunog sloma.

Dok se serija “Black Mirror” dobrim delom bazira na SF i futurističkim premisama, ova epizoda je čistokrvna drama, sasvim moguća u ovom trenutku. Epizoda se bavi zastrašujućom moći koju internet već sada poseduje, psihologijom mase i uticajem medija na javno mnjenje, dovodi u pitanje politiku nepregovaranja sa teroristima, a sve kroz prizmu pojedinca u bezizlaznoj situaciji.

Iako scenario ima nekih očiglednih nelogičnosti, a epizoda na momente koketira sa crnim humorom, sveukupan utisak koji odtavlja je duboko potresan, prilično zastrašujuć i navodi na razmišljanje.

8/10

Fifteen Million Merits (S01E02)

Čovek je danas, više nego ikada, rob – rob kapitalizma, konzumerizma, moderne ekonomije i medijskog ispiranja mozga. Zarobljeni smo u začaranom krugu protoka novca i životi nam prolaze u plaćanju računa, otplaćivanju kredita i neprestanom naporu da se održimo na površini. Moćnici manipulišu našim porebama i zadovoljavanjem istih, verovatno dobrim delom nesvesni da su, iako na drugom nivou, i sami zarobljeni u istom vrzinom kolu.

“Black Mirror” ovom satiričnom futurističkom epizodom dovodi tu bezizlaznu situaciju do ekstrema, potpuno obesmišljavajući život pojedinca. Ali satira ovde nije postignuta kroz humor, već kroz depresivnu i nelagodnu atmosferu priče o društvu u kome jedinke ispranih mozgova provode živote u proizvodnji struje beskrajnim okretanjem pedala, dok im pred očima virtuelna realnost skreće pažnju sa opšteg besmisla. A kada se u nekoj od njih slučajno pojavi dašak individualnosti i volje za promenom, one se efikasno guše veštom manipulacijom i šraf se sveže podmazan vraća u mašineriju.

8/10

The Entire History of You (S01E03)

U nedefinisanoj, ali bliskoj budućnosti, ljudi imaju memorijske implante koji snimaju sve što vidimo i čujemo, tako da u svakom trenutku možemo pristupiti detaljnoj reprodukciji svakog pređašnjeg iskustva, ili ga podeliti sa drugima na svakom dostupnom ekranu.

Čovek više ništa ne može da zaboravi, ali ni da sakrije. Koliko su određene primene ovog implanta korisne i zabavne za pojedinca, kao i za društvo u celini, jer, na primer, umnogome olakšavaju policijske istrage, toliko su beskrajne i mogućnosti zloupotrebe. Zavisnost od najlepšhih uspomena postaje moderni vid narkomanije, propuštanje sadašnjosti zbog života u prošlosti, zadiranje u tuđu privatnost i intimu, samo su neke od njih.

Da li su pozitivni aspekti vredni negativnih i koliko je ovakvo narušavanje privatnosti etičko i na kraju krajeva isplativo, gledaoci imaju priliku da sami procene na primeru para čiji brak puca po šavovima, jer prošlost više ne ostaje u prošlosti, ništa ne pada u zaborav i vreme ne zaceljuje sve rane.

Premisa je interesantna, pomalo zastrašujuca i definitivno tera na razmišljanje i preispitivanje. Ali, uprkos dobroj glumi, epizoda je, u odnosu na prethodne, ostavila bledunjav utisak, jer je jaka premisa iskorišćena na relativno slabu ili možda samo nedovoljno razrađenu priču. Mogla je ova ideja mnogo upečatljivije da se realizuje.

7/10


Povezane recenzije na linkovima ispod:

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.3 / 5. Ukupno glasova: 4

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Dekalog (1989 – 1990)

Dekalog je poljska televizijska serija (iako ga neki nazivaju i desetočasovnim filmom) koji su zajedno napisali jedan od najvećih filmskih umetnika Kšištof Kješlovski i njegov

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Northman (2022)

The Northman (2022) Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account