Black Mirror (2011– )

black mirror

Black Mirror (2011– )

Veoma inovativna i neobična serija Black Mirror ima za cilj da nam predstavi našu mračnu budućnost na osnovu realnih mogućnosti koje čovečanstvo u ovom trenutku poseduje. Black Mirror serija želi da nas na neki način upozori na opasnosti koje tehnologija “budućnosti” može da prouzrokuje ako se budemo suviše sa njom igrali.

Serija je napravljena tako da je svaka epizoda za sebe, ali da se ipak sve vrti i ide u istom pravcu. Glumci se kroz svaku epizodu menjaju, neki će vam biti poznati, a neki ne baš toliko, što nije uopšte bitna stvar, jer kako god da okrenemo svi su završili svoj posao veoma dobro. Dakle, što se tiče glume, budite bez brige jer sve je na svom mestu.

Izašlo je 5 sezona, neke su bolje od drugih, u svakoj sezoni imate sjajne epizode i prosečne, ali svakako su interesantne, jer je uvek prikazano nešto novo što vam zagolica maštu i navede vas na razmišljanje.

Rekao sam već da se sve vrti oko tehnologije budućnosti, koja je bazirana, u većini slučajeva, na onome što nam je već sada dostupno. Navešću u nastavku teksta par primera iz nekih epizoda koje su mi ostavile baš jak utisak.

Generalno se sve svodi na par stvari, kao što su recimo: Pitanja oko ljudske svesti, alternativne realnosti, socijalno – društvenog aspekta, robotike, kloniranja i najviše… hajde da sve svrstam pod jedno, “poigravanje sa ljudskim mozgom” na razne načine.

Izašao je i film Black Mirror: Bandersnatch, recenziju možete pogledati na ovom linku…

Spoiler alert!

Izdvojio bih par epizoda koje su me baš emotivno ali i psihički oduvale. Ovo su moje top 3 epizode iz čitavog serijala, što ne mora da znači i da su najbolje. Takođe, imam još par epizoda koje bih rado pomenuo, ali tekst bi bio u tom slučaju predugačak.

San Junipero

Ova epizoda je dobila čak dve Emi nagrade (Emmy) za “Outstanding Television Movie – 2017” i “Outstanding Writing for a Limited Series, Movie, or Dramatic Special – 2017”.

Zaista predivna priča, odlično napisana, režirana, emotivna i uzbudljiva od prvog do poslednjeg minuta.

Ono što je posebno interesantno u vezi ove epizode je to što se bavi temom života posle smrti. Verovatno ne postoji ni jedan čovek na planeti koji se bar u jednom momentu nije zapitao šta se dešava posle smrti. To je univerzalno pitanje, a ova epizoda nam daje neku alternativu tome.

Ovde je, uz pomoć tehnologije, ljudima omogućeno da žive (pre i posle smrti) u alternativnom svetu koji je identičan našem, samo što nikada više neće morati da brinu o računima, povredama, smrti, starosti, bolesti i svim ostalim opterećujućim pitanjima. Svet gde ste uvek u najboljim godinama i gde se sve svodi na zabavu, prijateljstva i ljubav.

Ova epizoda odudara od same svrhe serije, kao da je napravljen izuzetak, jer u 90% slučajeva, kraj svake epizode je jako tužan i depresivan ali sa dobrom poentom.

USS Callister

Ova epizoda je interesantna jer govori o tome kako će biti moguće kreirati apsolutnog ljudskog klona u alternativnom svetu. Dakle, apsolutno identične kopije za koje se zapitate da zaista nisu originalna osoba, sa celokupnom svešću, memorijom i svim osobinama koje jedna osoba poseduje.

Iako postoji dosta epizoda koje imaju sličan fazon, ova je ipak otišla još korak dalje.

Zamislite sada da neko napravi kopiju vas (ili još gore da ste vi ta kopija) i zatvori je u video igricu koja je realna kao i stvarni život. Jedina razlika je ta što je osoba koja vam je to napravila apsolutni bog u tom svetu. Može da vam radi šta god poželi, da vas muči na milion načina, a vama nema izlaza.

Ako postoji pakao, ovo bi bilo to. Veoma uzbudljiva i napeta epizoda.

Nosedive

Ovo mi je treća omiljena epizoda koja je možda i najrealnija i najpribližnija našoj sadašnjosti.

Ovde nema neke ultra-tehnologije, kloniranja DNK, robota ili alternativnih univerzuma, već prosta aplikacija koju koristi ceo svet. Aplikaciju je bazirana na sadašnjem konceptu društvenih mreža, kao što su Facebook, Instagram, Twitter i sl.

Jedina razlika je ta što vam ovde rejting ili lajkovi direktno utiču na život. Ako imate visok rejting, imaćete povlastice gde god da se okrenete. Upašćete u “bolje” društvo, imaćete više novca, mnogo mirniji i zdraviji život u milion aspekata.

Problem je taj što je to mač sa dve oštrice, jer ljudi su otišli, baš kao i danas, u totalno drugu krajnost. Većina ih je izgubila svoje autentične ličnosti i postali su samo prazne ljušture. Ako možete da zamislite najveće lažnjake od ljudi, e to vam je ovo. Apsolutni robovi i foliranti koji bi uradili sve za LIKE.

Ovo je toliko realna i brutalna epizoda o kojoj ćete razmišljati danima i definitivno preispitati vašu aktivnost i ponašanje na društvenim mrežama.

Ocene

Inovativnost
Kreativnost
Gluma
Drama
Scenario
Režija
Muzika

Zbir i utisak

Jedna od najboljih serija zadnjih godina. Drugačija ali veoma uzbudljiva mada dosta depresivna što može da škodi ljudima koji pate od depresije. Serija koja vam zagolica maštu, natera na razmišljanje i probudi razne emocije.

To je sve što i zahtevam od dobrih serija i filmova, a Black Mirror nam to i donosi!

4.5

Povezane recenzije na linkovima ispod:

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 5

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account