Billy the Kid Versus Dracula (1966)

“Billy the Kid Versus Dracula” … WTF ?!

Koliko god naziv filma obećavao potpunu budalaštinu, morate priznati da poprilično budi radoznalost… Očekivao sam miks vesterna i horora koji parodira ova dva kultna filma ili se uopšteno sprda sa žanrovima kao takvim. Iako sam mogao da se opkladim da je film glup, nadao sam se da je bar donekle zabavan i nešto me je teralo da ga pogledam. Ni kada sam video da nigde nema torenta nije mi se dalo da odustanem. Čak i kada sam ga napokon našao i video da je snimak katastrofalan jednostavno nisam mogao da odolim. I drago mi je što nisam.

Billy the Kid vs Dracula trailer

Film nije komedija ni parodija. Za osnovu uzima klasičnu priču o Drakuli, smešta je na Divlji Zapad i obogaćuje elementima vesterna, čineći zaplet interesantnijim. Priča je kompleksnija nego u originalnom Drakuli i kombinuje vestern, klasični Drakula horor i romansu u neki vid trilera.

Iako je produkcija loša a efekti tragikomični, priča je dovoljno dobra da drži pažnju bez obzira na to što je sve ostalo loše. Pritom film traje samo malo jače od sata pa što ne ostavlja prostora za prazan hod. A kraj mi je genijalan.

Konačni obračun Bili Kida i Drakule, koji traje samo par sekundi, jedna je od najkraćih, najefikasnijih i najzabavnijih scena borbe u istoriji filma. Vraćao sam scenu (spojler) nekoliko puta sa kezom od uva do uva.

Objektivno, film ne zaslužuje više od slabe četvorke, ali je originalan za devetku. Sve u svemu, topla preporuka ljubiteljima Drakula filmova, a za one koje zanima više detalja sledi ukratko prepričavanje.

6,5/10

!!! SPOILER ALERT !!!

Prateći odabranu devojku, čija porodica emigrira iz Evrope u Ameriku, Drakula dospeva na Divlji Zapad. Zadesi se u nekoj kočiji sa bogatom ženom, koja putuje sa svojim bratom, i kroz opušteno ćaskanje saznaje da ova ima prelepu osamnaestogodišnju ćerku i počinje da sprovodi dosta kompleksan plan da je se dokopa.

Kada usput susretnu indijance, Drakula ubija jednu njihovu devojku, kako bi ih isprovocirao na osvetu. Naravno, indijanci kreću u poteru i ubijaju sve putnike u kočiji. Drakula uzima dokumenta bogatašicinog brata i odlazi na ranč, predstavljajući se kao devojčin ujak.

Stiže vest da je kočija napadnuta i “ujak” postaje zakonski staratelj devojci kao i upravitelj ranča do njene 21. godine. Bili Kid se smirio i veren je sa tom devojkom. Kao novi upravitelj ranča Drakula zabranjuje devojci da se uda za Bilija, Biliju daje otkaz i otera ga, a zatim mu namešta ubistvo kako bi ga se u potpunosti rešio.

Nekadašnji ozloglašeni revolveraš, naravno, nema baš puno šanse da se opere u očima stanovništva i šerifa. Razumljivo, svi više veruju na reč bogatom rančeru nego nekadašnjem kriminalcu. No, u poslednjem trenutku, uz pomoć roditelja one devojke za kojom je Drakula došao u Ameriku, i koji znaju ko je i šta je on, i lokalne doktorke, on uspeva da pobegne iz zatvora i sa šerifom kao taocem pronalazi svoju verenicu i Drakulu u napuštenom rudniku.

Samo trenutak pre nego što je Drakula povampiri, šerif isprazni u njega ceo šaržer, naravno bez efekta. Tada Bili napokon poveruje da je “ujak” stvarno vampir, otima šerifu revolver i gađa njime Drakulu. Pogodi ga pravo u lice i obori ga na leđa, a zatim skoči na njega i probode ga kolcem. Ta scena je prokleto urnebesna.

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3 / 5. Ukupno glasova: 113

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account