Bill & Ted’s Franchise

Bill & Ted

Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989)

Here lies Keanu Reeves. He played Ted.

Keanu Reeves

Kianu Rivs je godinama nakon izlaska ovog filma kukao kako će mu epitaf ovako glasiti, jer mnogi su nakon gledanja “Bila i Teda” u svakoj sledećoj Rivsovoj ulozi videli Teda. Ja nisam jedan od tih, jer da jesam Rivs bi mi bio mnogo simpatičniji nego što jeste. Koliko god me u većini filmova iritirao, moram priznati da je ovde fantastično odigrao priglupog tinejdžera i da je neočekivano simpatičan i zabavan.

Bil i Ted su srednjoškolci koji žele da osnuju rok bend, ali im zbog tupavosti i nerada preti izbacivanje iz škole. Ukoliko do toga dođe, Ted će otići u vojni internat i od benda nema ništa. Poslednja nada im je da na prezentaciji iz istorije zasluže najvišu ocenu. U pomoć im pristiže Džordž Karlin koji igra čoveka iz budućnosti poslatog da im omogući putovanje kroz vreme, kako bi istorijske ličnosti istražili iz prve ruke i luda avantura počinje.

“Bill & Ted’s Excellent Adventure” nema naročitih objektivnih kvaliteta i, hladnokrvno posmatrano, ocenio bih ga možda nekom peticom, ali ne mogu da zanemarim činjenicu da sam se jako dobro zabavio i na momente pošteno ismejao, tako da ne mogu da idem ispod

7/10

Bill & Ted’s Bogus Journey (1991)

We got totally lied to by our album covers, man.

Drugi deo “Bila i Teda” nastavlja se na prvi i u istom je fazonu, ali sam većim delom filma imao utisak da je rađen na silu i bez inspiracije. Ili možda “it’s so bad it’s good” humor prosto ne može da upali dva puta zaredom. Ima brdo “easter egg” detalja i referenci na sve i svašta, ima par jakih momenata i ima Vilijama Sedlera u prilično zanimljivo napisanoj ulozi Smrti, ali osim završnice na koju sam se stvarno pošteno ismejao, opšti utisak mi je bio prilično mlak.

6/10

Bill & Ted Face the Music (2020)

Bill & Ted Face the Humiliation

Majko božja, odakle krenuti. Prvi film je kultni klasik, drugi se provukao na staru slavu, ali dve decenije kasnije stara slava više ne drži vodu.

Scenario je loše napisano brdo nasumično nabacanih dešavanja bez mnogo logike i poente, koje ignoriše postavke iz originala. Film se ne nastavlja na svoje prethodnike, već je njihov reboot miks, bez originalnosti, bez duha, bez šarma.

Kianu Rivs prop’o. Prop’o načisto. Izgleda preparirano, a tako i glumi. Aleks Vinter je uspeo da oživi svog lika od pre dvadeset godina, ali zar taj lik nije trebalo bar malo da odraste u međuvremenu… Princeze su taman kako treba i scene kada su Bil i Ted sa njima su retke svetle tačke ovog filma.

Ostale uloge podlegle su modernom trendu političke korektnosti i demografske raznovrsnosti, kojima u Bil i Ted franšizi jednostavno nije mesto. Nemam ja ništa protiv snažnih ženskih uloga i rasne i seksualne raznovrsnosti, ali prestanite više da skrnavite književne adaptacije i filmske rimejkove, po svaku cenu pokušavajuci da se ukalupite u ovaj trend. Pišite nove originalne scenarije koji će ih istaći u prvi plan i ostavite kultne klasike na miru.

Bil i Ted nisu politički korektni likovi i ne treba da budu. Njihovi sinovi su se nekom magijom pretvorili u ćerke, čije oponašanje očeva nije smešno i čiji izgled i ponašanje izazivaju bolne transfere blama, a zbog Rufusove ćerke Džordž Karlin se verovatno prevrće u grobu.

U nespretnom pokušaju preuzimanja uspešnog recepta iz prvog filma, ove ćerke putuju kroz vreme i okupljaju legendarne muzičare, kako bi oformile bend. Dok su istorijske ličnosti iz prvog dela bile izuzetno zanimljiv začin filmu, izbor muzičara ovde je očigledno podređen gorepomenutom holivudskom trendu. Pećinac za bubnjevima – originalno, ali po koju cenu… Kineska flautistkinja?!!! Reper za kog niko nije čuo?!!! I ako već kopiraju prethodne filmove, zašto nisu reprizirali Betovena iz prvog filma (bio bi to simpatičan comeback), nego su ubacili Mocarta… Pride, ovi likovi nemaju nikakvu karakterizaciju i ničemu ne služe, osim da se malo prošetaju po ekranu. Ostali sporedni likovi nisu vredni ni pomena.

A najveće razočaranje je bez konkurencije muzika. Garažni rokeri su, u očajničkom pokušavanju da napišu numeru koja će spasti svet, “evoluirali” u eksperimentalnu ambijentalnu kakofoniju, dok je svet spasen nečim što neću ni pokušavati da definišem.

Kraj filma je jedna od najjadnijih budalaština koje sam do sada video. Predvidiv tvist, sa otrcanim naravoučenijem, koji je ostavio bljutav ukus u ustima i poriv da obučem crninu u žalosti za Bilom i Tedom, koje je ovaj film nemilosrdno sahranio. Ostaje nam da isperemo mozak gledanjem originalnog filma i nadamo se da ih nece više vaskrsavati.

Po jedna zvezdica za Bilove verzije iz budućnosti, seanse kod bračnog terapeuta i dašak nostalgije, dižu ocenu na

4/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 2.6 / 5. Ukupno glasova: 178

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu. Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je

Pročitaj više »
Filmovi
Mihal Greksa

Elvis (2022)

When things are too dangerous to say sing! Od pvog momenta kada sam saznao da se radi film o Elvisu, a pogotovo nakon što sam

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Batman (2022)

The Batman (2022) Betmen (Batman) je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih superheroja iz DC univerzuma. Priče o njemu ispričane su u raznim stripovima, animiranim i

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account