Big Time Adolescence (2019)

Big Time Adolescence (2019)

Film Jasona Orleya za kojim se nije podiglo puno prašine i film za koji on tvrdi da se bazira na njegovim srednjoškolskim danima – Big Time Adolescence. Mislim da se mnogi od nas takođe mogu pronaći u ovom filmu, prisjetiti se na mladenačke dane sa nostalgijom, lijepim i lošim uspomenama, dobrim i lošim prijateljstvima.

Moo je šesnaestogodišnji dječak koji po svaku cijenu želi biti popularan. Kao i svaki drugi tinejdžer, je l’… Zeek je neko vrijeme bio u vezi sa njegovom sestrom, dok je Moo bio mali i, iako su prekinuli nakon nekog vremena, njihovo prijateljstvo se nastavilo.

Moo je premlad da bi uvidio da Zeek nije baš najbolji primjer mladima. Zeek je 23-godišnjak koji po cijeli dan samo pije, puši travu i zajebava se po stanu sa drugarima. Iako njihov odnos na početku izgleda malo čudno (koliko bi odraslih muškaraca, a pritom stonera, uzelo pod okrlije srednjoškolca i pritom s njim imalo maltene bratski odnos?), njih dva se savršeno uklapaju, vozikaju okolo, piju, razmjenjuju iskustva, itd…

Pete Davidson, glumac koji utjelovljuje Zeeka, je, po mom mišljenju, odlično iznio ulogu. Ne možete ne razmišljati o Zeeku i njegovom protraćnom, pomalo vigoroznom i nadasve slobodnom životu.


Šta je tu pošlo po zlu od prvog puta kada smo vidjeli onog kul mladića, koji se nada da će uspjeti u svijetu glume, koji se edukuje, i koji je u ozbiljnoj vezi? Ne znamo baš puno toga o njemu. Ne znamo ko su mu roditelji, šta ga je navelo da pođe tim putem, odakle dolazi…


Lik zrači nenormalno dobrom energijom i, iako nije baš najbolji primjer mladima, Zeek je neko s kim može da se druži apsolutno svako (samo ako odmah postavi granice oko nekih stvari), priča o glumi, muzici… Zeek je ustvari dečko koji je krenuo pogrešnim putem (kako, kad i zašto, to ne znamo) i koji ni sam nije svjestan koliko je ustvari sjeban. Čak ni Moo ne primjećuje da je krenuo njegovim putem i na njega gleda kao na starijeg brata kojeg idolizuje.

Gluma u filmu Big Time Adolescence, osim Moove i Zeekove, nije ništa specijalno, ali ni same uloge nisu bile pretjerano dobro napisane, tako da ne možemo zamjeriti glumcima. Moovog oca glumi Jon Cryer (Allan iz Dva i pol muškarca) i mogu vam reći da je sasvim solidno odradio svoj posao. Možda ce vam na početku biti malo čudno što ga vidite u ovako ozbiljnoj ulozi. Ovdje je čovjek u poodmakloj dobi, ćelav, stalno zabrinut gdje mu se sin skita… ali to je samo na kratko. Ubrzo ćete zaboraviti da je to stari, sitničavi, šašavi Alan Harper.

Kamera je u par scena prilično impresivna – scene u školi, flashbackovi, scena pod tušem, i to sve praćeno jako kul muzikom. Također bih pohvalio hemiju između dva glavna lika, koji ovaj nadasve čudan odnos srednjoškolca i nezaposlenog stonera unormaljuju u tolikoj mjeri da sam s guštom gledao svaku scenu s njima dvojicom i nisam ni na sekund razmišljao da li bi to tako bilo u stvarnom životu, da li je logično itd. Sve pohvale za glumački duo.

Na kraju, iako se meni na prvi pogled činilo drugačije, volim misliti da je Moo ipak izabrao pravi put. Obojica su naučili iz svojih grešaka i njihovo prijateljstvo, kako to većinom biva sa velikim i burnim prijateljstvima, naglo prestaje.

Big Time Adolescence će mi ostati u lijepom sjećanju, ponajviše zbog ”bratskog odnosa” izmedju Zeeka i Moa, i poslednje scene u kojoj vidimo da mali Moo više nije nezreo, konačno kreće pravim putem, nastavlja dalje sa životom, dok je Zeek i dalje u svom fazonu, misli da je i dalje kul kao nekada u srednjoj školi i da će stvari ići glatko… Jedan započinje sasvim novi, odrasli život dok drugi i dalje ne shvata život ozbiljno.

Ne znamo za sigurno da li su nastavili da se viđaju još neko vrijeme ili ne, ali volim misliti da, iako su imali kontakt nakon te scene, to nije trajalo dugo. Jedan ostaje ”zatočen” u srednjoj školi, u starbacks kecelji pokraj trotoara sa džointom u ustima, dok za drugog novi, bolji život tek počinje.

No, obojici ostaje jedno lijepo sjećanje i zanimljivo iskustvo…

Od istog autora – This is 40

Moja Ocjena

Drama
Gluma
Muzika
Ugodjaj
Rezija

Summary

4.3

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3.9 / 5. Ukupno glasova: 4124

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account