Before Trilogy (1995-2013)

Before Sunrise (1995)

Before Sunrise

Isn’t everything we do in life a way to be loved a little more?

Dvoje mladih, Amerikanac i Francuskinja, slučajno se upoznaju u vozu na relaciji Budimpešta-Beč, i spontano odlučuju da na kratko odlože svoje krajnje destinacije i provedu zajedno noć u Beču.

“Before Sunrise” je film maltene bez ikakvih dešavanja i čitav se svodi na celonoćni razgovor između dvoje protagonista, tokom kojeg se zbližavaju i zaljubljuju, iako su bolno svesni da se po izlasku sunca verovatno nikada više neće videti. Hemija između Džuli Delfi i Itana Hoka je predivna, a njihov odnos i razgovori tako prirodni i spontani da deluju kao improvizacija.

Film je toliko uverljiv da sam se osećao kao voajer koji prati stvarnih dvoje zaljubljenih, vireći iz prikrajka. Neverovatno je lako poistovetiti se sa ovim likovima, u njihovim razgovorima prepoznati neke sopstvene, a kombinacija atmosfere samog filma i uspomena koje mi je probudio ostavila me je pod utiskom koji se, kako vreme prolazi, samo pojačava.

Before Sunset (2004)

Before Sunset

I’m designed to feel slightly dissatisfied!

Devet godina nakon “Before Sunrise”, Selin i Džesi se ponovo sreću, ovoga puta u Parizu, na promociji njegove knjige bazirane na noći koju su proveli u Beču. Iako su nastavili dalje sa svojim životima, magija te davne noći nikada ih nije napustila. I posle devet godina, Džuli i Itan još uvek imaju istu onu hemiju zbog koje smo ih zavoleli u prvom filmu, a “Before Sunset” poseduje sve kvalitete svog prethodnika, s tim što ih podiže na za nijansu viši nivo.

Žena mi kaže da je moj problem sa prvim filmom u tome što ga nisam gledao kao tinejdžer i verovatno je u pravu. Možda mi je upravo iz tog razloga bilo lakše da se povežem sa deceniju starijim likovima iz drugog filma i samim tim ga snažnije doživim.

Before Midnight (2013)

Before Midnight

If you want love, then this is it. This is real life. It’s not perfect but it’s real.

Prošlo je još devet godina i naši junaci su sada u braku sa decom i u krizi srednjih godina. Dok su prva dva feel-good filmovi, ovo je depresivno i bolno realan film koji buši balon romatičnih ideala i prikazuje život kakav stvarno jeste. Ali još uvek ne odustaje od optimizma, jer gde ima volje ima i nade.

Sada kada sam pogledao sva tri, teško mi je da ih posmatram i ocenjujem pojedinačno. Iako mi je “Before Midnight” najslabiji u trilogiji, i neposredno nakon gledanja sam bio donekle razočaran, kada su mi se utisci slegli shvatio sam da bi svaki drugi kraj bio neprikladan i da bi trilogija kao celina izgubila na snazi.

9/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 5 / 5. Ukupno glasova: 7

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Dekalog (1989 – 1990)

Dekalog je poljska televizijska serija (iako ga neki nazivaju i desetočasovnim filmom) koji su zajedno napisali jedan od najvećih filmskih umetnika Kšištof Kješlovski i njegov

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Northman (2022)

The Northman (2022) Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account