Bambi (1942)

Bambi: What happened, Mother? Why did we all run?
Mother: Man was in the forest.

(ima spojlera, ali ovo su valjda svi gledali…)

Prva polovina filma je romantizovan prikaz razigranih životinja u šumi, praćen klasičnom muzikom i skoro baletskom koreografijom, nalik na dve godine stariju “Fantaziju“. Naravno, tu su i originalne pesme, zaštitni znak svakog Diznijevog crtanog filma. Današnjim generacijama ovaj dugački uvod, tokom kog se ništa konkretno ne dešava, može biti preterano razvučen i dosadan, a animacija iz ove perspektive i ne ostavlja naročit utisak, mada su glavni likovi preslatko nacrtani. Ali to je stil onog vremena i, kada se uzme u obzir da su Diznijevi filmovi tada crtani ručno, frejm po frejm, iz te perspektive rezultat ostavlja bez daha.

Sledi izuzetno mračan, depresivan deo filma, koji na kratko napušta razdragano šarenilo u kome smo do sada uživali, kako bi nam pokazao i drugu stranu medalje. Dolazi zima, surov period borbe za opstanak. Kao da nestašica hrane nije dovoljan problem našim šumskim drugarima, tu su i lovci koji Bambiju oduzimaju mamu. “Čovek je u šumi.” Ova jedna rečenica trebalo bi da bude dovoljna da nas posrami zbog sve naše bahatosti prema prirodi. Ipak, priroda je mnogo veća od nas i život teče dalje.

Otac, princ šume, dolazi po Bambija i uskoro se film vraća raspevanom šarenilu proleća. Priroda se budi i ljubav je u vazduhu. Nekima je omiljena scena Bambi na ledu, drugima igra sa malom košutom, ali meni je Sovina interpretacija ljubavi bez konkurencije. Čeka nas još scena plesa dva mlada jelena u borbi za ženku, kao i još jedan, prilično napet nalet destruktivnosti čoveka, ali ovo je ipak Diznijev film i srećan kraj je neizostavan. Bambi spasava Felin i ciklus prirode nastavlja svojim tokom.

Pogledajte ovaj klasik animiranog filma i uživaćete u nešto jače od sata pravog Diznija, još neiskvarenog kompjuterskom animacijom i političkim trendovima kojima se novija izdanja pokoravaju. (Mada i ovde se može naći rasna raznovrsnost, budući da su glavni likovi jelen, zec i tvor, začeci feminizma, jer su u vezama sve trojice ženke načinile prvi korak, a mislim i da je tvor latentni gej.) Lično, daću sve od sebe da mi dete odraste na ovom i sličnim ostvarenjima, umesto na … (da se ne izražavam) … koje prezentuju današnji dečiji TV programi.

8/10

Bambi

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 77

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account