Bambi (1942)

Bambi: What happened, Mother? Why did we all run?
Mother: Man was in the forest.

(ima spojlera, ali ovo su valjda svi gledali…)

Prva polovina filma je romantizovan prikaz razigranih životinja u šumi, praćen klasičnom muzikom i skoro baletskom koreografijom, nalik na dve godine stariju “Fantaziju“. Naravno, tu su i originalne pesme, zaštitni znak svakog Diznijevog crtanog filma. Današnjim generacijama ovaj dugački uvod, tokom kog se ništa konkretno ne dešava, može biti preterano razvučen i dosadan, a animacija iz ove perspektive i ne ostavlja naročit utisak, mada su glavni likovi preslatko nacrtani. Ali to je stil onog vremena i, kada se uzme u obzir da su Diznijevi filmovi tada crtani ručno, frejm po frejm, iz te perspektive rezultat ostavlja bez daha.

Sledi izuzetno mračan, depresivan deo filma, koji na kratko napušta razdragano šarenilo u kome smo do sada uživali, kako bi nam pokazao i drugu stranu medalje. Dolazi zima, surov period borbe za opstanak. Kao da nestašica hrane nije dovoljan problem našim šumskim drugarima, tu su i lovci koji Bambiju oduzimaju mamu. “Čovek je u šumi.” Ova jedna rečenica trebalo bi da bude dovoljna da nas posrami zbog sve naše bahatosti prema prirodi. Ipak, priroda je mnogo veća od nas i život teče dalje.

Otac, princ šume, dolazi po Bambija i uskoro se film vraća raspevanom šarenilu proleća. Priroda se budi i ljubav je u vazduhu. Nekima je omiljena scena Bambi na ledu, drugima igra sa malom košutom, ali meni je Sovina interpretacija ljubavi bez konkurencije. Čeka nas još scena plesa dva mlada jelena u borbi za ženku, kao i još jedan, prilično napet nalet destruktivnosti čoveka, ali ovo je ipak Diznijev film i srećan kraj je neizostavan. Bambi spasava Felin i ciklus prirode nastavlja svojim tokom.

Pogledajte ovaj klasik animiranog filma i uživaćete u nešto jače od sata pravog Diznija, još neiskvarenog kompjuterskom animacijom i političkim trendovima kojima se novija izdanja pokoravaju. (Mada i ovde se može naći rasna raznovrsnost, budući da su glavni likovi jelen, zec i tvor, začeci feminizma, jer su u vezama sve trojice ženke načinile prvi korak, a mislim i da je tvor latentni gej.) Lično, daću sve od sebe da mi dete odraste na ovom i sličnim ostvarenjima, umesto na … (da se ne izražavam) … koje prezentuju današnji dečiji TV programi.

8/10

Bambi

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.6 / 5. Ukupno glasova: 77

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Dekalog (1989 – 1990)

Dekalog je poljska televizijska serija (iako ga neki nazivaju i desetočasovnim filmom) koji su zajedno napisali jedan od najvećih filmskih umetnika Kšištof Kješlovski i njegov

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Northman (2022)

The Northman (2022) Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account