Army of the Dead (2021)

Army of the Dead (2021)

Gledajući veoma dobro odrađen trailer za film “Army of the Dead” stekao sam utisak da će ovo da bude jedna veoma zabavna zombi pucačina sa određenim smislom. Prevario sam se. Takođe sam imao osećaj da će sve biti odrađeno u nekom Guardians of the Galaxy fazonu. Naravno, ne u smislu da bude nekakva kopija tog filma, jer nemaju apsolutno ništa zajedničko, već da bude jednostavno zabavan film sa mnogo sjajnih dijaloga između likova, ekstra akcije i, što je najvažnije, pričom koja ima iole smisla.

Vrlo malo smo dobili od svega toga. Navedeno je da je ovo nekakav horor. Zaista ne znam kome ovo može da bude strašno, možda deci od 10 godina. Moram da budem realan i da kažem da su zombiji zaista smešni. Ne postoji drugi opis za njih. Ne postoji ni jedna scena u čitavom filmu koja mi je na bilo koji način bila strašna, čak ni na momenat da me je nešto preseklo, jer je svaka scena apsolutno predvidiva.

No, to što je neko nakačio etiketu horora na “Army of the Dead” je najmanji problem. Prvi i glavni problem je priča (scenario) koja je prepuna rupa, nedoslednosti i jednostavno preglupih odluka koje likovi moraju da prave (navešću bar jedan primer).

Iz samog trailera možete da vidite da se ovde radi o pljački kockarnice u Las Vegasu, koji je karantin zona prepuna zombija. Dakle, likovi imaju zadatak da uđu u grad, dođu do kockarnice, otvore sef, pokupe lovu, vrate se nazad i podele pare.

Prosto zar ne? Ništa drugo ne bih ni tražio od ovog filma, zaista.

Onda zašto, ali zašto nisu mogli da se drže te proste formule, koja bi bila dobitna kombinacija za ovaj film iz više razloga. Zaista ne mogu to da razumem. Morala je da se izmišlja “topla voda” i komplikuju stvari. Ajde da je to što je urađeno imalo nekog smisla nego je apsolutno GLUPO na više nivoa.

Army of the Dead

Od jednom liku koji je unajmio celu tu družinu za pljačku zapravo ne trebaju ti milioni, već mu je trebala glava jednog od glavnih zombija jer ona kao vredi neuporedivo više nego sve te pare koje stoje u toj kockarnici. Znate šta je tu problem? Problem je taj što su to mogli da urade odmah pri ulasku u Las Vegas, jer se ukazala prilika tj. postojala je caka da se stvori idealna prilika. Znači jednostavno ne bi morali da prelaze ceo taj put, već bi sve bilo rešeno za 5 minuta da je čovek odmah rekao šta je pravi posao.

Druga glupa stvar su bar dve preglupe odluke ćerke glavnog lika, koga glumi Dave Bautista. Likuša koja nema apsolutno nikakvog vojnog iskustva postavlja ultimatum ocu da krene sa njima u akciju. Razlog je taj što je u protekla 24h u Las Vegas ušla majka dvoje dece za koje je ona bila zadužena jer je radila kao volonter u tom nekom kampu gde su ljudi iz grada bili smešteni. Da se razumemo, neka tamo majka odluči da na svoju ruku ostavi svoju decu, svesno zna da će verovatno da pogine (naravno razlog su isto bile neke pare, ako se dobro sećam) i onda se ova druga nađe dužnom da takođe rizikuje svoj život ne bi li vratila tu istu budalu nazad.

Ma bravo, nije retardirano uopšte.

Druga glupa odluka istog lika je ta što, kada su već uzeli pare i spremali da se vrate nazad, ona odlučuje da pobegne od svog tima i da solo traži tu majku dvoje dece. Pritom je svesna da će u roku od 20-30 minuta da padne nuklearka na grad, a ona sa jednim pištoljem krene na stotine zombija. Naravno, otac onda kreće za njom i stvari krenu još dodatno da se komplikuju.

Da ne dužim više, bilo je takvih scena još koliko god hoćete tokom “Army of the Dead”.

Komedije, oko koje je trebalo, pored akcije, da se vrti “Army of the Dead”, je bilo bukvalno na kašičicu, možda u 2-3 scene. I to iz razloga što je pokušano da se ubaci dosta drame između likova. Drame koja vas jednostavno ne dotiče ni na koji način. Ne funkcioniše, bukvalno vas boli uvo šta je bilo i šta će da bude sa bilo kojim likom u filmu. Uzaludno potrošeno vreme na neku izgradnju likova kroz dramu, dok, da je to odradjeno kroz čistu komediju, možda bi sve bilo drugačije.

Totalno promašen smisao i karakter ovog filma jer su miksali konstantno babe i žabe, hteli su da budu i horor i akcija i komedija i drama i ko zna šta sve ne. Bukvalno se dobio jedan bezukusni bućkuriš svega i svačega.

Akcija nije bila loša, dosta pucanja, trčanja, borbi, i to je jedino što iole valja u ovom filmu.

Gluma je na granici da bude očajna, ali ipak prihvatljiva. Muzika je solidna, ambijent prihvatljiv. Predvidivost scena u ovom filmu je zaprepašćujuća. Bukvalno sam imao utisak da sam film već gledao, jer sam znao sve što će da se dogodi u najbitnijim scenama.

Ocene

Akcija
Drama
Komedija
Horor
Gluma
Ambijent
Scenario

Zbirna ocena i utisak

Zaista ne mogu da verujem kako je jedan Zack Snyder mogao da kreira ovako loš film. Film naravno jeste gledljiv i funkcionalan ali promašen sa previše nelogičnih odluka. Ne bi vam preporučio da ga uopšte pogledate ali ako baš to želite, onda morate da pustite mozak na ispašu i bićete ok.

2.7Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 2 / 5. Ukupno glasova: 988

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account