American Gods (2017-2021)

American Gods (2017-2021)

Jedino što je Senki davalo snagu da pregura zatvorske dane bila je voljena žena koja ga čeka kod kuće. Kada je pušten na slobodu pre vremena, da bi mogao da prisustvuje njenoj sahrani, ta sloboda mu više ništa nije značila. Ovakvo njegovo psihičko stanje iskoristio je tajanstveni gospodin Sreda, kako bi ga pridobio u svoju službu.

Uskoro saznajemo okolnosti pod kojima je Senkina žena poginula, a i priroda njegovog novog posla polagano se razotkriva i serija “American Gods” pretvara se u totalno ludu avanturu, prepunu nasilja, seksa i bića iz raznovrsnih mitologija sa svih strana sveta.

Istoimeni roman Nila Gejmena, na kome se serija bazira, čitao sam davne 2004. godine, te nisam najsigurniji u kojoj meri “American Gods” prenosi dešavanja iz knjige, a koliko je originalnog scenarija, ali mnoge izmene su i više nego očigledne.

It takes the story of the book, turns it upside down, shakes it, reconfigures it, and makes it many things, including funnier, more televisual and broader in scope.

Neil Gaiman

Mnogo toga je u seriji prilagođeno savremenim trendovima rasne, verske, polne i seksualne raznovrsnosti i proturanju politički obojenih poruka.

American Gods

Najočigledniji primer je izbor Rikija Vitla za ulogu Senke. Gejmen u romanu “American Gods” nigde nije jasno naznačio Senkinu rasnu pripadnost. Nagovešteno je da je tamnoput i mešovitog porekla, koje bi moglo biti crnačko, ali i cigansko ili indijansko. Izbor nedvosmisleno crnog glumca otvorio je mogućnost da se serija ozbiljnije pozabavi rasizmom, kojim se knjiga ne bavi na tako direktan način, ali koji je u Americi uvek aktuelna tema.

Ženskim likovima dato je mnogo više prostora nego u knjizi, te su neki samo usput pomenuti ženski likovi ovde dobili neke od najbitnijih uloga. Naročito Senkina žena, koja u seriji “American Gods” ima jednu od glavnih uloga, rame uz rame sa glavnim likovima romana.

Iako mi politizacija u adaptacijama knjiga suštinski ide na nerve, ovde su izmene tog tipa i politizovane scene sasvim lepo uklopljene u originalnu priču i mislim da više doprinose Gejmenovom univerzumu nego što skreću seriju s njegovog puta.

U seriju su ubačeni i homoseksualni likovi oba pola, kojih se ne sećam iz knjige (mada dozvoljavam mogućnost da grešim) i, za razliku od mnogih filmova i serija koji ih utrpavaju na silu samo da bi ispoštovali normu, ovde je to urađeno nekako prirodno, pa su čak su i neke malo eksplicitnije scene snimljene sa stilom i ukusom. Jedini izuzetak je epizoda maltene udavljena beskrajnom scenom poprilično eksplicitnih homoseksualnih orgija, kojoj ni suštinski ni estetski nije mesto u “American Gods”.

Priča je originalna, neobična i drži pažnju. Serija je vizuelno fantastična, a izbor glumaca i njihovi performansi odlični. Ne mogu da kažem da sam oduševljen, ali serija mi se stvarno jako dopala i ne razumem kako je moguće da joj gledanost padne do te mere da je otkažu.

Treća sezona završila se vrlo upečatljivom scenom koja istovremeno može da bude klifhenger za nastavak priče, ali na neki način i zaokružuje dosadašnju priču i daje seriji, iako pomalo depresivan, zadovoljavajuće smislen kraj. Tako da, ako i ne dobijemo pravi kraj u vidu četvrte sezone ili možda dugometražnog filma (obe mogućnosti su još uvek u opticaju), slobodno se upustite u ovu avanturu, jer nećete protraćiti vreme, kao što je slučaj sa većinom otkazanih serija.

8/10

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 3 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account