American Beauty (1999)

American Beauty (1999)

My name is Lester Burnham. This is my neighborhood; this is my street; this is my life. I am 42 years old; in less than a year I will be dead. Of course, I don’t know that yet, and in a way, I am dead already.

Lester Burnham

Radnja “American Beauty” smeštena je u neodređeno predgrađe negde u Americi (ima naznaka da je u pitanju Čikago), gde naizgled skladna i sasvim obična porodica prolazi kroz turbulencije izazvane krizom srednjih godina oba roditelja, kao i pubertetom njihove ćerke tinejdžerke.

U kuću do njih doseljava se patrijarhalna porodica kojom vlada konzervativni otac, vojno lice. Dok ćerka našeg antiheroja Lestera ulazi u priču sa komšijinim sinom čudakom, a žena mu ima aferu na poslu, on se, ne tako potajno, opsesivno “zaljubljuje” u ćerkinu drugaricu.

Ova crnohumorna drama je samo naizgled ekstremna i ekscentrična, dok u stvari prilično realistično prikazuje kroz šta, u raznim trenucima u našim životima, prolaze mnogi od nas. Doduše, većina samo u svojim glavama, a i oni koji se odvaže na drastične korake to obično bolje kriju. Ali to što većina nas nikada ne bi priznala ovakve misli i postupke, ne sprečava, već mozda samo olakšava da se bolje povežemo sa likovima i dublje osetimo njihovu dramu.

American Beauty (1999)

Snažnoj, dobro napisanoj priči, neophodni su glumci sposobni da je ožive pred našim očima. “American Beauty” ni na tom polju nije podbacio. Odlična karakterizacija likova na papiru umnogome olakšava posao, ali za stvarno upečatljivu ulogu uvek se možete osloniti na Kevina Spejsija. Čovek kojem nekako uspeva da u isto vreme bude šmokljan i frajer, ljigav i seksi, negativac i žrtva. Seksualna i emotivna frustracija i kriza srednjih godina nikako nisu opravdanje za Lesterove postupke, a opet, Spejsi u gledaocu budi simpatije i saosećanje, pre nego odbojnost i gađenje.

Aneta Bening vešto drži korak sa Spejsijem u ulozi frustrirane žene, zarobljene u odavno ugaslom braku, žene koja poslednjim trzajima zdravog razuma pokušava da balansira između porodice u rasulu i karijere koju nikako ne moze da izdigne na nivo koji bi je zadovoljio.

Tu je i Tora Birč, nepopularna tinejdžerka, koja od raspada sistema u porodičnom domu beži u vezu sa ekscentričnim Vesom Bentlijem, kao i nesigurna Mena Suvari, koja se krije pod maskom samouverene popularne navijačice. Njena transformacija od “Lolite” koja zavodi Lestera do jedne od najupečatljivijih scena u filmu gde polugola drhti pod Spejsijem ne zaslužuje da ostane nepomenuta. Iako je njen lik sporedan u odnosu na ostale koje sam pomenuo i služi samo kao potpora Spejsijevom, Menin performans je nepravedno potcenjen. I na kraju, ali ne i najmanje bitan, Kris Kuper koji je uverljivo odigrao homofobičnog pukovnika i ukrao svaku scenu u kojoj se pojavljuje.

Za mene, dve najupečatljivije stvari u ovom filmu su upotreba crvene boje i neobični uznemirujući zvučni efekti koji prate Lesterove fantazije, u kontrastu sa mejnstrim rok muzikom koja ispunjava ostatak filma. I naravno, kraj koji je pomalo preteran, ali odlično zaokružuje priču i dodaje joj na snazi.

Film je osvojio Oskare za najbolji film, režiju, scenario, kinematografiju i Spejsijev performans, a nominovan je još za montažu, muziku i glavnu žensku ulogu. Sve do jednog zasluženo.

10/10

https://www.youtube.com/watch?v=D9ASJY8GT5I

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.8 / 5. Ukupno glasova: 7674

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Režiseri
Igor Gligorijević

Neil Jordan (1950-)

Neil Jordan Nil Džordan (Neil Jordan) je irski scenarista i režiser, koji se proslavio kultnim “The Crying Game” iz 1992. godine, filmom koji je hrabro

Pročitaj više »
Filmovi
Igor Gligorijević

Hannah and Her Sisters (1986)

Hannah and Her Sisters “Hannah and Her Sisters” donosi nam priču o tri sestre, bliske, ali veoma različitih karaktera. Hana je talentovana glumica, koja napušta

Pročitaj više »
Režiseri
Igor Gligorijević

James Mangold (1963-)

Džejms Mangold Džejms Mangold, američki režiser, scenarista i producent, nema za sobom naročito bogatu filmografiju, ali su neki naslovi na kojima je radio stekli popriličnu

Pročitaj više »
Režiseri
Movie hipster

Celine Sciamma (1978-)

Celine Sciamma Selin Sijama (Celine Sciamma) je francuska rediteljka i scenaristkinja, čiji filmovi se bave temama rodnog identiteta, jednakosti, potrazi za sobom, seksualnosti i ženskim

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account