Allure (2017)

Sama sam. Ja sam potpuno sama. I u redu je oko toga. Biće mi sve u redu.

Debitantski film braće Karlosa i Džejsona Sančeza je film koji će neki voleti, neki mrzeti, ali koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Allure započinje vrlo neobičnom scenom seksa, koja je zapravo sve samo ne erotska. Vidimo ženu u tridesetim koja se upušta u seksualni odnos sa muškarcem, ali taj se odnos vrlo brzo pretvara u agresiju sa njene strane, te počinje da liči na pokušaj silovanja. Već po ovoj početnoj sekvenci, jasno je da psihički nešto nije u redu sa njom.

Ta žena zove se Lora. Radi u agenciji za čišćenje svog oca i očito je emotivno zavisna od njega, ali o tome malo kasnije. U jednoj od kuća, gde je poslata da čisti, upoznaje šesnaestogodišnju Evu i odmah privuku jedna drugu. Eva (kao svaka tinejdžerka) ima probleme sa majkom, koja odlučuje da se sa svojim novim momkom preseli u drugi grad, što Eva besno odbija. Tada joj Lora, videvši u kakvom očajnom stanju se nalazi, ponudi da se tajno preseli kod nje, što Eva prihvata.

Allure

Ako od ovog filma očekujete lezbejsku varijantu filma “Call me by Your Name”, ostaćete razočarani, jer “Allure” se bavi puno osetljivijim i kompleksnijim temama.

Najveća kontroverza filma ne leži u velikoj razlici u godinama među glavnim protagonistkinjama, jer nikome nije ta razlika predstavljala problem u već spomenutom “Call me by Your Name”. Ono što je kontroverzno ovde je način na koji se odnos između njih dve razvijao.

Najpre prijateljstvo i naizgled empatija sa Lorine strane. Zatim Lorino predatorsko zavođenje. Scene u kojima je masira i govori joj da može slobodno da legne u krevetu pored nje, da joj ne bude neudobno na kauču, tu se već da osetiti kolika je Lora manipulatorka. I onda na kraju psihičko zlostavljanje sa Lorine strane, zaključavanje Eve da ne pobegne, Lorine reči Evi da ne može da radi ništa što joj ona ne dozvoli.

Sve to čini njihov odnos prilično destruktivnim i bolesnim. A bolestan je i očigledan stokholmski sindrom koji Eva razvija prema Lori. Njena odanost prema njoj koja je tolika da, čak i kad dobije priliku da pobegne iz pakla u kome se našla (istina svojom voljom), ona se vraća Lori.

Još jedna osetljiva tema koju Allure obrađuje jesu posledice seksualnih zlostavljanja iz detinjstva. Od samog početka implicira se da odnos između Lore i njenog oca nije tipičan odnos između oca i ćerke. To je jasno po načinu na koji njen otac govori Lori i kako je dodiruje. I tek pred kraj filma dobijamo potvrdu onoga što nam je bilo jasno sve vreme.

Maestralno je kako braća Sančez prikazuju kako je zlostavljanje ciklusno, jer Lora radi Evi isto ono što je njen otac radio njoj. Ovo nije namerno zlobno sa njene strane. Zapravo, vidi se da je Lori iskreno stalo do Eve, ali ne može drugačije da se odnosi prema njoj, jer ne zna za drugačije.

Najdirljivija njihova scena mi je ona iz naslovnog postera, kada se njih dve nage zagrle. Ta scena koliko je emotivna, toliko je i tegobna. Kroz tih par sekundi se videlo koliko su njih dve nesrećna i usamljena bića, koja žele da pruže ljubav jedno drugom, ali su (naročito Lora) previše oštećene da bi mogle da pruže iskrenu ljubav.

Svaka moguća pohvala za glavne glumice Evan Rejčel Vud i Džuliju Saru Stoun. Imale su jako težak zadatak da prenesu jedan ovako kompleksan odnos i obe su taj posao uradile savršeno. Njihova međusobna interakcija i hemija su jako moćne i čine njihov destruktivan odnos ubedljivim.

Evan me je osvojila još u seriji “Westworld”, gde je pokazala kakav je talenat, a ovde je zaslužila Oskara za svoju glumu. Oni koji su upućeni u njen privatni život, znaju da je i sama žrtva seksualnog zlostavljanja, te čudi da je prihvatila ulogu emotivne zlostavljačice. Ali Evan svoj performans iznosi tako snažno, sa toliko empatije prema svom liku da, čak i ako osuđujemo njene postupke, ne možemo da je ne razumemo i saosećamo sa njom.

Džuliju sam, sa druge strane, prvi put gledao ovde i ona za mene predstavlja pravo otkrovenje. Mada Evin lik nije toliko duboko portretisan, jer je veći deo filma prikazan sa Lorine tačke gledišta, ono u čemu Džulija majstorski uspeva je da prenese svaku emociju svog lika samo svojim izrazima lica. Svu Evinu radost, tugu, usamljenost, bol, sve to Džulija vešto predstavlja kroz svoje facijalne ekspresije, da joj dijalozi uopšte nisu potrebni.

Debitantska režija braće Sančez je izvrsna, iako mogu da razumem da će mnoge odbiti. Allure odiše nekom mračnom, nihilističkom atmosferom, a kadrovi su većinom snimljeni u malim skučenim prostorijama što, uz često mračno osvetljenje, može ostaviti klaustrofobičan osećaj. Ali sve je to ciljano napravljeno. Jer kao što je tema neprijatna za gledanje, tako su i režiseri želeli vizuelno da prenesu gledaocima osećaj nelagode i neprijatne napetosti. Riskantna i definitivno nekomercijalna odluka, ali po meni takav pristup filmu ispao je pun pogodak.

Definitivno film koji nije za svakog. Allure je depresivan, tmuran, kontroverzan, uznemirujuć. Ovako mučan osećaj tokom gledanja nekog filma imao sam samo sa francuskim filmom Martyrs. Ali i pored teskobnog osećaja u stomaku, ovo ostvarenje vredno je svake preporuke.

10/10

Od istog autora: Celine Sciamma

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account