A Private War (2018)

A Private War (2018)

rež: Matthew Heineman, 110 min

A PRIVATE WAR je film koji je imao samo dvije nominacije za Zlatni Globus – Annie Lennox za pjesmu “Requiem for A Private War” i Rosamund Pike za glavnu žensku ulogu, a nije dobio ni jednu Oskarovsku nominaciju i mislim da je to veliki propust Akademije. Matthew Heineman, inače cijenjen i nagrađivan režiser dokumentarnih filmova, za ovaj svoj prvi igrani film dobio je priznanje Američkog udruženja režisera.

A Private War (2018)

Ovaj biografski film prikazuje poslednjih 11 godina života svjetski poznate novinarke Marie Colvin i od prvog trenutka vas uvuče u svoj ludi ritam, u beznađe rata i besmisao svih tih žrtava, nevinih civila, djece i žena, koji su u tzv. borbi za slobodu bili samo kolateralne žrtve igara pojedinih svjetskih moćnika, njihovih manipulacija i težnje za novcem i naftom, te moći koju oni donose. Rosamund Pike je u ovoj ulozi doslovno izbrisala sebe i postala Marie Colvin u svakoj svojoj gesti, uzdahu, beskrajnom nizu zapaljenih cigareta, alkohola u kojem je utapala tugu i nadoknađivala nedostatak adrenalina kojim se hranila na terenu izvještavajući sa svjetskih ratišta, u pognutim, muškim pokretima, u trzajima od zvukova eksplozija i metaka koji su je svakodnevno okruživali.

Na jednom od zadataka, javljanju iz sukoba u Sri Lanki, kao posljedicu granatiranja gubi lijevo oko i postaje prepoznatljiva po crnom povezu koji je nakon toga nosila.

Film nas vodi jednakom snagom i dubinom kako kroz ratišta koja je Marie obilazila, tako i kroz njen privatni život, njenu nemogućnost povezivanja s običnim, mirnim i jednostavnim životom, pokušajima da bude majka. Bliskost ostvaruje samo sa žrtvama rata, želeći cijelom svijetu prikazati njihove patnje i boli, ne obraćajući pažnju u svojim reportažama na vrste streljiva, naziv neprijatelja, nego samo na posljedice tog suludog pomora koji ničim ne može biti opravdan. Jedno od rijetkih prijateljstava koje je ostvarila u svom životu, a možda najznačajnije od svih, bilo je ono koje je imala s fotoreporterom Paulom Conroyem (odličan Jamie Dornan poznat po filmu Fifty Shades of Grey i seriji The Fall) koji je prati na svim njenim opasnim izvještavanjima sa terena, sve do onog u Siriji, gdje riskira život da bi cijelom svijetu svjedočila o 28.000 nedužnih civila pod granatiranjem i gdje na kraju i sama pogine.

U filmu još imamo zanimljiv lik njenog urednika Sean Ryana (Tom Hollander) kao i uvijek dojmljivog Stanley Tuccia koji je odlično odradio ulogu jednog od njenih životnih ljubavnika.

Iako smo već imali odlične filmove koji su pričali o ratnim novinarima/fotoreporterima (npr. “The Killing Fields” rež. Roland Joffe) kao i vrhunske filmove ratne tematike s “jakim” ženskim likovima pa čak i ženskim režiserom (“Zero Dark Thirty” u režiji Kathryn Bigelow s odličnom Jessicom Chastain), A Private War je film koji je spojio i odlično izbalansirao sve to u sebi. Rosamund je u ulozi Marie Colvin odlično iznijela slojevitost njenog karaktera, ženu koja je s jednakom profesionalnošću odrađivala najstravičnije ratne terene i salonske svečanosti u damskim haljinama, a u sebi nosila i borila se s užasnim traumama i spoznajom licemjernosti zapadnog svijeta koji je tako olako shvaćao sve te “daleke” ratove i okretao glavu na drugu stranu. Jednaku snagu u sebi nose svi užasi i impresivni prikazi ratnih stradanja kao i scene iz svijeta udobnosti i mira, svijeta kojem Marie nakon svega viđenog, više nikad nije mogla doista pripadati.

Ovo je potresna priča o hrabroj novinarki, o besmislu rata, o žrtvama koje nisu bile uzaludne, koje su otkrivene i pokazane svijetu isključivo zaslugom hrabrih pojedinaca kao što je bila Marie Colvin. Nakon ovog filma ostanete zamišljeno sjediti još dugo, u vakuumu emocija i jedino što vas vraća u stvarnost je glas božanstvene Annie Lennox, koja je nakon 8 godina stvaralačke pauze snimila pjesmu “Requiem for A Private War” baš za ovaj film i čiji prihod je donirala za Marie Colvin Journalists’ Network (online zajednica novinarki arapskog područja).

Recenzije istog autora:
The Spy (2019)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.3 / 5. Ukupno glasova: 1209

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published.

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Dekalog (1989 – 1990)

Dekalog je poljska televizijska serija (iako ga neki nazivaju i desetočasovnim filmom) koji su zajedno napisali jedan od najvećih filmskih umetnika Kšištof Kješlovski i njegov

Pročitaj više »
Filmovi
Movie hipster

The Northman (2022)

The Northman (2022) Robert Egers je sa svega dva dugometražna filma uspeo da stvori veliku bazu fanova koji su sa nestrpljenjem počeli da iščekuju svaki

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Dune
SPIDER-MAN: NO WAY HOME
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account