A Private War (2018)

A Private War (2018)

rež: Matthew Heineman, 110 min

A PRIVATE WAR je film koji je imao samo dvije nominacije za Zlatni Globus – Annie Lennox za pjesmu “Requiem for A Private War” i Rosamund Pike za glavnu žensku ulogu, a nije dobio ni jednu Oskarovsku nominaciju i mislim da je to veliki propust Akademije. Matthew Heineman, inače cijenjen i nagrađivan režiser dokumentarnih filmova, za ovaj svoj prvi igrani film dobio je priznanje Američkog udruženja režisera.

A Private War (2018)

Ovaj biografski film prikazuje poslednjih 11 godina života svjetski poznate novinarke Marie Colvin i od prvog trenutka vas uvuče u svoj ludi ritam, u beznađe rata i besmisao svih tih žrtava, nevinih civila, djece i žena, koji su u tzv. borbi za slobodu bili samo kolateralne žrtve igara pojedinih svjetskih moćnika, njihovih manipulacija i težnje za novcem i naftom, te moći koju oni donose. Rosamund Pike je u ovoj ulozi doslovno izbrisala sebe i postala Marie Colvin u svakoj svojoj gesti, uzdahu, beskrajnom nizu zapaljenih cigareta, alkohola u kojem je utapala tugu i nadoknađivala nedostatak adrenalina kojim se hranila na terenu izvještavajući sa svjetskih ratišta, u pognutim, muškim pokretima, u trzajima od zvukova eksplozija i metaka koji su je svakodnevno okruživali.

Na jednom od zadataka, javljanju iz sukoba u Sri Lanki, kao posljedicu granatiranja gubi lijevo oko i postaje prepoznatljiva po crnom povezu koji je nakon toga nosila.

Film nas vodi jednakom snagom i dubinom kako kroz ratišta koja je Marie obilazila, tako i kroz njen privatni život, njenu nemogućnost povezivanja s običnim, mirnim i jednostavnim životom, pokušajima da bude majka. Bliskost ostvaruje samo sa žrtvama rata, želeći cijelom svijetu prikazati njihove patnje i boli, ne obraćajući pažnju u svojim reportažama na vrste streljiva, naziv neprijatelja, nego samo na posljedice tog suludog pomora koji ničim ne može biti opravdan. Jedno od rijetkih prijateljstava koje je ostvarila u svom životu, a možda najznačajnije od svih, bilo je ono koje je imala s fotoreporterom Paulom Conroyem (odličan Jamie Dornan poznat po filmu Fifty Shades of Grey i seriji The Fall) koji je prati na svim njenim opasnim izvještavanjima sa terena, sve do onog u Siriji, gdje riskira život da bi cijelom svijetu svjedočila o 28.000 nedužnih civila pod granatiranjem i gdje na kraju i sama pogine.

U filmu još imamo zanimljiv lik njenog urednika Sean Ryana (Tom Hollander) kao i uvijek dojmljivog Stanley Tuccia koji je odlično odradio ulogu jednog od njenih životnih ljubavnika.

Iako smo već imali odlične filmove koji su pričali o ratnim novinarima/fotoreporterima (npr. “The Killing Fields” rež. Roland Joffe) kao i vrhunske filmove ratne tematike s “jakim” ženskim likovima pa čak i ženskim režiserom (“Zero Dark Thirty” u režiji Kathryn Bigelow s odličnom Jessicom Chastain), A Private War je film koji je spojio i odlično izbalansirao sve to u sebi. Rosamund je u ulozi Marie Colvin odlično iznijela slojevitost njenog karaktera, ženu koja je s jednakom profesionalnošću odrađivala najstravičnije ratne terene i salonske svečanosti u damskim haljinama, a u sebi nosila i borila se s užasnim traumama i spoznajom licemjernosti zapadnog svijeta koji je tako olako shvaćao sve te “daleke” ratove i okretao glavu na drugu stranu. Jednaku snagu u sebi nose svi užasi i impresivni prikazi ratnih stradanja kao i scene iz svijeta udobnosti i mira, svijeta kojem Marie nakon svega viđenog, više nikad nije mogla doista pripadati.

Ovo je potresna priča o hrabroj novinarki, o besmislu rata, o žrtvama koje nisu bile uzaludne, koje su otkrivene i pokazane svijetu isključivo zaslugom hrabrih pojedinaca kao što je bila Marie Colvin. Nakon ovog filma ostanete zamišljeno sjediti još dugo, u vakuumu emocija i jedino što vas vraća u stvarnost je glas božanstvene Annie Lennox, koja je nakon 8 godina stvaralačke pauze snimila pjesmu “Requiem for A Private War” baš za ovaj film i čiji prihod je donirala za Marie Colvin Journalists’ Network (online zajednica novinarki arapskog područja).

Recenzije istog autora:
The Spy (2019)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4.3 / 5. Ukupno glasova: 1209

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account