𝗧he 𝗥eport (2019) 𝗩𝗦. 𝗧he 𝗠auritanian (2021)

𝗧he 𝗥eport 𝗩𝗦. 𝗧he 𝗠auritanian

Znate li gdje ste bili i što ste radili 11. rujna 2001.? To je datum koji će u povijesti ostati zapisan kao najveći teroristički napad na tlu Amerike, dan kada su pripadnici Al-Qaide oteli četiri američka zrakoplova te sa dva od njih izvršili samoubilački udar u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Tog je dana poginulo najmanje 2.985 osoba i taj dan je imao velike, nesagledive posljedice na cijeli svijet.

Bio je motiv za uspostavljanje puno ozbiljnijih antiterorističkih protokola na aerodromima, za općenito jačanje vojne i policijske kontrole, a gubljenje ljudskih prava i sloboda. Ono što je ovaj napad uradio stanovništvu SAD-a i njihovoj politici je posebna priča. O tome, na neki svoj način, pričaju 𝗧he 𝗥eport i 𝗧he 𝗠auritanian . O posljedicama patriotizma koji se probudio u ljudima i na čijem valu je američka vlada i CIA sprovela mnoge svoje nezakonite radnje, hapšenja osumnjičenih, ilegalna zatočenja i mučenja, a sve u svrhu višeg cilja i tzv. ljudskih prava i sloboda.

𝗧𝗛𝗘 𝗥𝗘𝗣𝗢𝗥𝗧 (2019), 119 min, rež: Scott Z. Burns

Uloge: Adam Driver, Annette Bening, Ted Levine, Michael C. Hall, Tim Blake Nelson, Jon Hamm…

Film za kojeg je vjerojatno malo tko od vas čuo, a film je odličan i zasnovan na istinitim događajima. Gotovo dokumentaristički, u svojem dvosatnom trajanju, uspješno sažima sav trud, entuzijazam i istinoljublje koje je Daniel J. Jones, zaposlenik Obavještajnog odbora američkog Senata, uložio tijekom 5-godišnjeg rada na istraživanju strogo čuvanih zapisa o tajnom protokolu mučenja koje je CIA vršila nad osumnjičenima za napade 11. rujna.

Daniel (još jedna od odličnih Driverovih uloga) sa svojom malom ekipom u strogo izoliranom podrumu godinama proučava preko 6 milijuna stranica klasificiranih dokumenata i stvara tzv. “Izvještaj o mučenju” na cca 6700 stranica koji je uz pomoć njegove šefice i senatorice Dianne Feinstein (Annette Bening) na kraju i javno objavljen, ali u sažetom obliku. Tadašnji čelnici CIA-e su morali priznati sve lažne iskaze koje su davali u javnosti, neučinkovitost svojih tzv. poboljšanih tehnika ispitivanja (naziv koji su koristili umjesto riječi mučenje), nezakonita zatočeništva u “crnim zonama”, smrtne slučajeve i svu silu političkih spletki u koje su bili umiješani visoki američki dužnosnici.

Na žalost, nikad nitko nije odgovarao za počinjeno, niti je izgubio položaj ili posao. Jedina, ali značajna pobjeda je ostvarena kroz činjenicu da je javnost ipak saznala istinu te da je Barack Obama 2015.g. donio odluku o zabrani ovog CIA-inog programa ispitivanja te je ta odluka kodificirana i u saveznom zakonu McCain-Feinsteinovim amandmanom protiv mučenja.

Koliko god po opisu film izgleda naporan i dosadan, tih dva sata mi je prošlo u trenu i iskreno mi je čak draži od ovog drugog koji je razvikaniji.

𝗧he 𝗠auritanian (2021), 129 min, rež: Kevin Macdonald

Uloge: Tahar Rahim, Jodie Foster, Shailene Woodley, Benedict Cumberbatch, Zachary Levi…

𝗧he 𝗠auritanian praktički obrađuje istu temu kao i ovaj prethodni, samo s više hollywoodskog stila i iz ugla jednog od nevino zatočenih i mučenih osuđenika. Cijela radnja filma se bazira na dnevniku koji je u Guantanamu pisao Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim) i davao na čitanje odvjetnici Nancy Hollander (Jodie Foster), a koja je igrom slučaja dobila njegov predmet, kao poznata veteranka u svom poslu i borkinja za ljudska prava. Taj dnevnik je i objavljen 2015. godine pod nazivom Guantánamo Diary i postao je svjetski bestseler.

Mohamedou (aka Mauritanac) proveo je u Guantanamu 14 godina, iako nikad nije bio službeno optužen ni za jedan zločin. Preživio je sva zloglasna mučenja iz tzv. poboljšane tehnike ispitivanja koju je nad zatvorenicima provodila CIA: neprekidno puštanje glasne muzike i svjetla zbog onemogućavanja spavanja, ponižavajuće poze, tzv. potapljanja pod gazom, zatvaranja u sanduke…

U jednom trenutku pod pritiskom daje lažno priznanje po svim optužbama, ali ga kasnije povlači. Osim Tahara i Fosterice, koji su vrhunski odigrali uloge nevinog i vječno optimističnog Mohamedoua i hladne profesionalke Nancy, u filmu je važnu ulogu odradio i Cumberbatch koji glumi vojnog tužitelja Coucha (Benedict Cumberbatch), a čiji je prijatelj bio pilot u jednom od otetih zrakoplova, što ga čini izuzetno subjektivnim u postupanju tijekom slučaja.

Svu težinu filma 𝗧he 𝗠auritanian gotovo da neutralizira nevjerojatna izdržljivost i optimizam glavnog lika. Mohamedouova snaga i sposobnost oprosta su nešto što rijetko tko od nas može osjetiti gledajući svu nepravdu koju je doživio. Ali on nas sve uči i otkupljuje svojom izjavom: 𝐼𝑛 𝐴𝑟𝑎𝑏𝑖𝑐, 𝑡ℎ𝑒 𝑤𝑜𝑟𝑑 𝑓𝑜𝑟 𝑓𝑟𝑒𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒 𝑤𝑜𝑟𝑑 𝑓𝑜𝑟 𝑓𝑜𝑟𝑔𝑖𝑣𝑒𝑛𝑒𝑠𝑠 𝑖𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑤𝑜𝑟𝑑. 𝑇ℎ𝑖𝑠 𝑖𝑠 ℎ𝑜𝑤, 𝑒𝑣𝑒𝑛 𝑖𝑛 ℎ𝑒𝑟𝑒, 𝐼 𝑐𝑎𝑛 𝑏𝑒 𝑓𝑟𝑒𝑒. I ne mogu, a ne složiti se s njim.

Dok god u sebi nosimo mržnju i osvetu, zatvoreni smo u kavezu bez šipki i zidova, u kavezu naše duše. Samo ako oprostimo onima koji nam nanesu zlo, onda smo slobodni, doista slobodni. Pogledajte ove filmove kako bi se podsjetili na loše dane ljudske povijesti, na sve što čovjek može raditi pod parolom višeg cilja, ali isto tako kako bi spoznali da je griješiti dio ljudskog postojanja, ali da je važnije od svega učiti na greškama, oprostiti i ići dalje, pametniji za jedno iskustvo i jednu istinu.

Od istog autora:
Who Am I – No System Is Safe (2014)

Koliko biste vi dali zvezdica ovom filmu/seriji?

Kliknite na zvezdicu od 1 do 5 i glasajte!

Prosečan rejting... 4 / 5. Ukupno glasova: 1

Nema glasova još uvek! budi prvi i oceni.

Ostavite komentar preko Facebook-a

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O autoru teksta

Najnovije recenzije / novosti

Filmovi
Igor Gligorijević

Metal Lords (2022)

Metal Lords (2022) I am talking to a girl. I’m not even afraid of her. Beer is amazing. Standardna tinejdžerska drama/komedija, ‘feel good’ filmić, o

Pročitaj više »
Glumci
Igor Gligorijević

Chloë Grace Moretz (1997-)

Chloë Grace Moretz Chloë Grace Moretz, američka glumica nemačkog porekla, privukla mi je pažnju još kao mala devojčica u “The Amityville Horror” iz 2005. godine.

Pročitaj više »

Pratite nas na društvenim mrežama

Trenutno popularno

Elvis
Stranger Things 4
The Witcher: Season 2

Upadajte na naš NEWSLETTER

pozdrav

Napravite profil i prodružite nam se na MOVIE TALKS privatnoj društvenoj mreži namenjenoj za filmofile!

movie-talks-community-logo

Login to your account